Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası

İftar Programımızda açılış konuşmasını yapan Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İbrahim Dırakman iki yıllık pandemi sonrası biraraya gelmenin verdiği mutluluğu ifade etti. Meclis Başkanımız İbrahim Dırakman, Mustafakemalpaşa’nın Kobi Sanayi Sitesi’ne ihtiyacı olduğunu ve bunun da oluşturulacak bir kooperatif çatısı altında ilerlemesinin daha verimli olacağını ifade etti.

Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Uzkınay yaptığı iftar konuşmasında şunları ifade etti.

Öncelikle içinde bulunduğumuz mübarek ramazan ayı’nın başta ülkemiz olmak üzere tüm islam alemi’ne hayırlar, bolluk ve bereket getirmenisini cenabı haktan niyaz ediyorum.

Bu ramazan ayında sevinç ve hüznü birarada yaşıyoruz. covid-19 sürecinde tüm sevdiklerimizle aramıza sosyal mesafeler koyduk, bir arada olamadık. İki yıl aradan sonra sizlerle burada yine birarada olmanın sevincini yaşarken, diğer taraftandan pandemi sebebi ile kaybettiğimiz üyelerimizin ve sevdiklerimizin özlemini hüzünle yaşıyoruz.Allahtan tüm ölmüşlerimize rahmet diliyorum.

Pandemi ve sonrasındaki süreçte türkiye odalar ve borsalar birliği ve oda camiası olarak üyelerimizin sıkıntılarını gün be gün takip ederek, topladığımız sıkıntılara çözüm önerileri geliştirdik ve ilgili bakanlıklara ve kamu kurumlarına iletip, bu sorunların takipçisi olduk.

Başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışı, tedarik zincirindeki sıkıntıları, üyelerimizin kamuda bekleyen alacaklarını, fiyat farkı ve tasfiye kararnamelerini, birikmiş KDV’leri ve kredi faizi oranlarındaki yükselişi aktardık.

Döviz kurlarındaki artışla ilgili olarak, yaşanan sıkıntıları dile getirdik. piyasayı ve pek çok firmamızı olumsuz etkilediğini, istikrar ve öngörülebilirliğin temin edilmesi gerektiğini söyledik.

İşverene asgari ücret desteğinin artmasını istedik.

Tarımda; yakıt, gübre, yem vs. girdi maliyetlerindeki yüksek artışlar sıkıntıya yol açıtığını, enflasyon ve döviz kurlarındaki oynaklık maalesef olumsuz yansıdığını, bu konuyla ilgili durumu yine türkiye odalar ve borsalar birliği ile paylaştık.

Ve sonuç olarak tüm ücretlerden asgari ücret düzeyi kadar gelir vergisinin kaldırılması iş dünyası üzerindeki yükü azalttı.

Talebimizle gelir vergisi dilimlerinin yükseltilmesini sağladık. uzun süredir kamuda bekleyen alacaklar ödenmeye başladı.

Ticaret ve turizm yeni yeni toparlanıyor. diğer taraftan, asgari ücretin enflasyonun üzerinde reel artması, hem sosyal açıdan olumlu, hem de piyasaları canlandıracak.

Şu anda bizlerin ve tüm dünyanı gözü rusya – ukrayna savaşında.

Ülkemiz şu ana kadar ilkeli ve itidalli bir şekilde hareket etti.

Hem işgalin karşısında yer aldı, hem de iki ülkeyle de bağını koparmadı. Cumhurbaşkanımız, aldığı inisiyatifle, önce Antalya, sonrasında İstanbul’da tarafları bir araya getirerek de, barış zemini hazırladı.Bbu savaşın ne kadar süreceği ve nasıl son bulacağı hala belirsiz.Aama görünen o ki, yeni bir demirperde ortaya çıkıyor. Rusya, işgali sürdürdüğü müddetçe, dünyanın büyük kısmından izole edilecek. bu da ciddi bir ekonomik yıkıma neden olacak. dolayısıyla bunun etkilerini biz de hissedeceğiz.

Önümüzdeki dönemde ekonomideki en büyük ve en can alıcı problem olarak enflasyonu görünmekte. nasıl vücuttaki ateş, hastalığın habercisiyse, enflasyon da  ekonomideki yapısal sıkıntıların göstergesidir. Yüksek enflasyon ortamında çalışmaya ve iş yapmaya alışmamız gerekecek. bazı sektörlerde ciddi sıkıntı yaşanmakta olduğunu da görüyor ve takip ediyoruz.

Özellikle kamu müteahhitleri, akaryakıt istasyonları ve şeker temini, bunların başında yer alıyor.

Bunları da devamlı suretle tüm platformlarda gündeme getirip, TOBB üzerinden ilgili bakanlara iletiğimizi, Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi odası olarak yaşanan sorunların takipçisi olmaya ve çözüm üretmeye devam edeceğimizi bilmenizi isterim.

Sözlerime burada son verirken bu güzel akşamda sizlerle aynı sofrayı paylaşmaktan dolayı duyduğumuz mutluluğu bir kez daha belirtmek istiyorum. Sizlere şahsım, yönetim kurulu ve meclis üyesi arkadaşlarım adına saygılarımı sunuyorum.