Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası

 

GÜNCEL KOSGEB HİBE VE DESTEKLERİ ANLATILDI

2024 yılı Mayıs Ayı itibari ile yenilen KOSGEB Destek ve Hibe Programları Ticaret ve Sanayi Odasında KOSGEB Batı İl Müdürü Sayın Erkan Güngör ve KOSGEB Uzmanı Murat Topan tarafından aktarıldı.
Yapılan sunumda ilk kez iş hayatına atılacak yeni girişimcilere ve halihazırda kurulu ve KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletmelere İş geliştirme başlığı altında yararlanabilecekleri destekler katılımcılara aktarıldı. Yeni girişimcilere kuruluş Desteği 20.000 TL oldu.
Yeni Girişimcilere kuruluş giderleri desteği altında kurdukları şahıs işletmeleri için 10.000 TL, Sermaye Şirketleri için ise 20.000 TL Kuruluş desteği verilecek.
Ayrıca yeni kurulan işletmelere İşletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren 1 inci yıl birinci dönem, 2 nci yıl ikinci dönem ve 3 üncü yıl üçüncü dönem olmak üzere; işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar destek sağlanacak.
Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10.000.-TL ilave edilecek.
İş Geliştirme desteği altında ise 1.500.000TL ye kadar destek var. İş geliştirme desteği kapsamında yeni kurulmuş işletmelerin sürdürülebilirliklerini sağlamak amacıyla hazırladıkları projelerine geri ödemeli olarak personel giderleri desteği, makine-teçhizat ve kalıp giderleri desteği, yazılım giderleri desteği ve hizmet alımı giderleri desteği sağlanacak. İş geliştirme desteği kapsamında destek oranı %80 olarak uygulanır. İş geliştirme desteği kapsamında desteklenecek projelerin süresi 36 aydır. İş geliştirme desteği için proje başlangıç tarihi; desteklemeye ilişkin ilk kurul kararının, değerlendirme neticesinde evrak kaydına alındığı tarihtir. İş geliştirme desteği kapsamında toplamda 1.500.000.-TL’ye kadar geri ödemeli destek sağlanır. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150.000.-TL ilave edilir. Bir işletmenin İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteğinin ikisinden de yararlanması durumunda işletmeye ödenen destek tutarı 2.000.000.-TL’yi geçemez. İşletmenin talep ettiği giderlerden destek kapsamına alınacakların konusuna, miktarına, tutarına, asgari nitelikleri/teknik özelliklerine kurul karar verir.
Yapılan Sunumda ayrıca KOBİ Teknoyatırım, Stratejik Ürün Destek Programı, KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı, İşbirliği Destek Programı, Yeşil Sanayi Destek Programı, Tekmer Destek Programı, Yönde Yönderlik ve Değerlendirme Destek Programı VE Deprem Sonrası İşletmelerin Canlanması Destek Programı hakkında bilgiler aktarıldı.
Daha detaylı tüm destek programları için www.kosgeb.gov.tr adresini ziyaret edebilirler.

Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tekin UZKINAY,Meclis Başkanı İbrahim ÖZMEN, Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Yağız ve Sinan Taşkınında katılım sağladığı toplantı katılımcıların soru ve cevapları ile sona erdi.